Vilka är symtomen?

Sjukdomsbilden skiljer sig åt, vissa barn blir mer sjuka än andra. Här får du mer information om vanliga och mindre vanliga symtom.

Vattkoppor börjar ofta med feber och värk i kroppen. Därefter kommer kliande utslag som ofta börjar på bröst och rygg för att sedan sprida sig till ansikte, hårbotten, armar och ben. Klådan är ofta besvärande och antalet utslag på huden varierar från några få till blåsor över hela kroppen. Kopporna kan sätta sig på slemhinnor, som i luftrören och ge hosta eller vid ändtarmsöppningen, på blygdläpparna, på penisen och ibland i ögat.

För de flesta barn är symtomen ofta milda och leder inte till några allvarliga följdsjukdomar men det kan vara nog så påfrestande med feber och klåda.

I vissa fall kan barnet drabbas av en följdsjukdom, en komplikation, som kan vara allvarlig. Det kan exempelvis vara en infektion på grund av hudbakterier eller i mer sällsynta fall lunginflammation, hjärninflammation och hjärnhinneinflammation.

För äldre barn är symtomen ofta besvärligare. Vuxna får ofta fter utslag, det kliar mer och det kan ta längre tid innan man blir frisk.

Tips vid vattkoppor

Minska den kliande känslan och risken för kvarstående ärr genom att:

  • Hålla huden ren med tvål och vatten.
  • Klippa naglarna för att undvika rivsår som kan blir infekterade.
  • Lindra klådan med kylbalsam.

Barnläkaren Marie berättar om symtomen och vad du kan tänka på.

Vilken prick är vilken?

Det finns många pricksjukdomar och det kan vara svårt att veta vilken prick som är vilken. Ladda ner vår folder om vattkoppor och andra vanliga pricksjukdomar här!

Ladda ner foldern eller Läs prickboken på instagram

Hitta din närmaste vaccinationscentral

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig. Kostnaden för vaccination mot vattkoppor står du själv för, fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.