Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus och som sprider sig snabbt. Här går vi igenom hur det fungerar.

Vattkoppor sprids via utandningsluften eller genom hudkontakt. Vad många inte vet är att spridningen börjar redan innan man blir sjuk. Det är därför vanligt att många barn samtidigt riskerar att smittas på förskolan eller i en skolklass.

Sjukdomen kan drabba hela familjen om en person blir sjuk. 70-90 % av mottagliga syskon smittas av vattkoppor och blir man smittad av ett syskon får man ofta mer virus vilket leder till svårare sjukdom.

Vattkoppor smittar mest ett par dagar innan utslagen uppkommer och upp till cirka sex dagar efter. Smitta kan dock förekomma fram tills att alla koppor torkat in och blivit sårskorpor.

Barn som haft vattkoppor kan återvända till förskola eller skola när de är smittfria samt pigga och feberfria. Föräldrar bör informera barnens skola eller förskola för att andra föräldrar ska kunna vara uppmärksamma på om deras barn blir sjuka. I vissa fall är det viktig information för att kunna undvika att smittan förs vidare till barn och vuxna i riskgrupper med t.ex. nedsatt immunförsvar.

Barnläkaren Marie förklarar hur vattkoppssmitta fungerar.

Vattkoppsparty – bra eller dålig idé?

Det kan vara lockande som förälder att låta sitt barn bli smittat för att ha det ”avklarat”. Men om du medvetet smittar ett barn som sedan är i förskolan innan sjukdomen bryter ut, riskerar fler att smittas och då även personer i riskgrupp.

Hitta din närmaste vaccinationscentral

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig. Kostnaden för vaccination mot vattkoppor står du själv för, fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.