Vattkoppor är faktiskt inget ditt barn behöver få

Vissa får bara några prickar. En del blir jättesjuka. Några måste få sjukhusvård. Vattkoppor är faktiskt inget ditt barn behöver få. Vaccinera mot vattkoppor nu.

Hitta vaccinationscentral

Vaccin istället för vattkoppsparty

Det går att vaccinera kort efter att ett barn har kommit i kontakt med vattkoppsvirus för att förhindra eller mildra en infektion.

Det kan vara lockande som förälder att utsätta sitt barn för vattkoppssmitta för att ha det "avklarat". Men om du medvetet smittar ett barn som sedan är i förskolan innan sjukdomen bryter ut, riskerar fler att smittas och då även personer i riskgrupp.

Barn brukar bli friska en till två veckor efter första symtom, vilket ofta innebär vabb för föräldrar. Barn som är smittade kan återvända till förskola eller skola när de är pigga och feberfria. Föräldrar bör informera barnens skola eller förskola för att andra föräldrar ska kunna vara uppmärksamma på om deras barn blir sjuka. I vissa fall är det viktig information för att kunna undvika att smittan förs vidare till barn och vuxna i riskgrupper.

Vattkoppor är
faktiskt inget ditt
barn behöver få

Hitta din närmaste vaccinationscentral

Här kan du hitta en vaccinationsmottagning nära dig. Kostnaden för vaccination mot vattkoppor står du själv för, fråga din mottagning om aktuellt pris. Vårt register uppdateras successivt och alla mottagningar kanske inte finns med. Kontakta din vårdcentral om din sökning inte ger några träffar.

Region

Ort

  Vad är vattkoppor?

  Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av virus och som de allra flesta drabbas av som barn. Vattkoppor börjar ofta med feber och värk i kroppen. Sedan kommer kliande utslag som ofta börjar på bröst och rygg för att sedan sprida sig till ansikte, hårbotten, armar och ben. Klådan är ofta besvärande och antalet utslag på huden varierar från några få till blåsor över hela kroppen. Även hosta förekommer eftersom det ofta finns vattkoppor i luftrörens slemhinnor. Man kan bara få vattkoppor en gång.

  Vattkoppor smittar mest ett par dagar innan utslagen uppkommer till cirka sex dagar efter. Smitta kan dock förekomma fram tills att alla vattkoppor torkat in och blivit sårskorpor.

  Hur behandlas vattkoppor?

  Undvik att utslagen blir infekterade genom att hålla huden ren och tvätta med tvål och vatten. Kortklippta naglar kan vara en bra idé då utslagen vanligtvis kliar besvärande.
  Kylbalsam och svalka kan lindra klådan för ditt barn.
  Om du behöver söka vård, ring och informera om att ditt barn har vattkoppor så att ert besök kan planeras för att undvika att smitta andra.

  Läs gärna mer om behandling och när man ska söka vård på 1177.

  Vattkoppor kan orsaka svåra komplikationer

  Vattkoppor leder oftast inte till några allvarliga följder utan brukar kunna läka ut av sig självt. Men komplikationer som infektion på grund av hudbakterier kan uppstå, liksom ovanliga komplikationer som lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

  Vattkoppor – Den kliande barnsjukdomen

  Vattkoppor är en välkänd och mycket smittsam sjukdom. Här reder vi ut de vanligaste funderingarna kring vattkoppor.

  Läs mer